Aanbiedingen Eropuit prijs Contact Nieuwsbrief Adverteren
Inloggen bij Eropuit in Eigen Land

U bent aangemeld bij Eropuit in Eigen Land

Niet wat u zoekt? Bekijk de alternatieven

Museum Smedekinck - Zelhem

Museum

Beschrijving

Bij Museum Smedekinck is te zien hoe de inwoners van een Achterhoeks plattelandsdorp als Zelhem door de eeuwen heen leefden en werkten. Het museum is gevestigd in een eeuwenoude, gerestaureerde boerderij. Deze werd al in 1341 genoemd als leengoed van het door de missionaris Ludger in Werden (Duitsland) gestichte klooster.
In de diverse vertrekken waant de bezoeker zich algauw in een lang vervlogen tijd, zo rond het begin van de vorige eeuw en in de eerste helft daarvan. De Gemeentekamer is ingericht met goederen uit het voormalige Zelhemse gemeentehuis. Dit vertrek wordt ook gebruikt als trouwkamer. Museum Smedekinck is een officiële trouwlocatie.

De Stijlkamer is ingericht als boerenwoonkeuken met onder meer een schouw, bedstee en kersenhouten kabinet met linnenuitzet. In de Linnenkamer worden o.a. knipmutsen en kleding uit vroeger tijden tentoongesteld.

In de Keuken vindt men nog een ouderwets fornuis, pomp en stenen bakoven.
Waar vroeger de stal was, is nu de expositieruimte. Hier vindt men o.a. de inventarissen van een tandartspraktijk en de eerste Zelhemse Boerenleenbank, zuivelfabriek en landbouwcoöperatie, een schoolklasje in vroeger dagen, maar ook een unieke collectie bodemvondsten, waarvan de oudste uit het einde van de ijstijd (circa 10.000 jaar v. Chr.).

Ook wordt in deze expositieruimte de geschiedenis van Zelhem van 800 tot 2000 in beeld gebracht en heeft de heks Smoks Hanne er een plaatsje gevonden.
Daarnaast wordt hier vier keer per jaar een nieuwe thema-expositie ingericht. De thema’s zijn erg afwisselend. Er worden goederen uit het eigen depot, maar ook werk van kunstenaars, hobbyisten of verzamelaars uit de omgeving tentoongesteld.

In de multifunctionele ruimte De Daele kan men gezellig zitten met een kopje koffie, thee of fris.
Buiten op het erf staat De Schure. Hier bevinden zich diverse oude werkplaats- en winkelinrichtingen.
Verder staan op het erf nog een werktuigberging, bijenschuur en het Ludgerkerkje, een replica van het kerkje dat Ludger – die in 801 het geloof naar Zelhem bracht – stichtte. In het kerkje wordt op panelen het leven en werken van Ludger in beeld gebracht.
Ook de kruidentuin met waterput, akker met historische landbouwgewassen en bongerd met oude fruitrassen zijn te bezichtigen.

Het hele jaar door zijn er bij Museum Smedekinck allerlei extra activiteiten, zoals: Harmonicadag
Kinderspektakeldag
Folkloristisch Oogstfeest
Oldtimerdag met oldtimertractorenrit
Slachtvisite en Midwinterhoornwandeling

Museum Smedekinck is interessant voor jong en oud
Museum Smedekinck is rolstoelvriendelijk en heeft een invalidentoilet.
Er is voldoende parkeergelegenheid – ook voor touringcars – en een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Zie ook Eropuit in Eigen Land op bezoek bij...

Eigenschappen

Kindvriendelijk
Geschikt bij slecht weer
Rustig
Rolstoelvriendelijk
Groepen toegestaan
Gratis parkeren

Contactgegevens en locatie

Pluimersdijk 5
7021 HW  Zelhem