Aanbiedingen Eropuit prijs Contact Nieuwsbrief Adverteren
Inloggen bij Eropuit in Eigen Land

U bent aangemeld bij Eropuit in Eigen Land

Niet wat u zoekt? Bekijk de alternatieven

Fries Landbouwmuseum - Leeuwarden

Museum

Beschrijving

Ten zuiden van Leeuwarden, op de grens van stad en platteland, staat de prachtige Rijksmonumentale boerderij waarin het Fries Landbouwmuseum is gehuisvest. Het is een modern ingericht, levendig museum waar de leef-, werk- en woonomstandigheden van de boer tijdens verschillende perioden wordt getoond.

Friesland is al eeuwenlang een agrarische provincie. Sinds mensenheugenis houden boeren er vee en bewerken ze het land. In het Landbouwmuseum zie je de boer als voedselproducent. Eerst voor zichzelf, later als bevoorrader van zijn omgeving en weer later als spil in de wereldvoedselproductie.Naast de boer is er aandacht voor de aanverwante industrie, met de productie, verwerkings- en vermarktingmethodes.

Het bedrijfsgebouw, de boerderij, ‘de kathedraal van het landschap’, neemt een belangrijke plaats in. De bouw van boerderijen is door de jaren heen sterk veranderd. Mede onder invloed van technische ontwikkelingen zijn het steeds efficiëntere werkplekken geworden.

Het werk van de mens in het boerenbedrijf heeft ook zijn weerslag gekregen in culturele uitingen. Kunstenaars lieten zich inspireren en legden het werk op vele manieren vast: de schoonheid van het boerenlandschap, maar ook de ‘schoonheid’ van het geploeter van de mens om zijn dagelijks brood te verdienen. In het museum hangen diverse schilderijen die dit illustreren.

Het museum is gevestigd in een Rijksmonumentale boerderij uit 1909 van architect W.C. de Groot. De museumboerderij wijkt sterk af van de gangbare kop-halsrompboerderijen en stelpboerderijen die de provincie Friesland rijk is. Het bestuur van het St. Anthony Gasthuis, de grondeigenaar, gaf aan de bekende architect W. C. de Groot opdracht om de boerderij te ontwerpen ter vervanging van een oude. Eind 19e eeuw kwam op Friese boerderijen vaak ongewone veesterfte voor door tuberculose. De architect moest in zijn ontwerp zorgen voor een gezonde omgeving voor koeien.
Er kwamen gescheiden ruimten voor de koeien, het jongvee en de paarden. Op advies van rijkslandbouwingenieur H. Steketee kwam er een Hollandse stal voor vijftig melkkoeien en een aparte ziekenkamer voor het vee. De nieuwe boerderij werd zo een voorbeeld van de nieuwste wetenschappelijke inzichten van agrarische bedrijfsvoering. Het woonhuis bij de boerderij is versierd met schitterend tegelwerk met vele art nouveau en Jugendstil elementen.

Het museum heeft een permanente expositie maar er zijn ook diverse wisselexposities.
Buiten ligt een prachtige tuin met meer dan 100 verschillende soorten zeldzame Friese rassen en gewassen.

Voor de kinderen is er een leuke speurtocht. Op diverse plekken in het museum staan touchscreens waarop ze o.a. de ideale koe kunnen maken maar ook kunnen ontdekken waar ons eten vandaan komt. En voor wie dat nog niet genoeg is, je kunt ook het 'ouderwetse' handmelken nog leren.

Eigenschappen

Max 100 personen
Kindvriendelijk
Geschikt bij slecht weer
Rolstoelvriendelijk
Groepen toegestaan
Geschikt voor feesten
Gratis parkeren

Contactgegevens en locatie

Felling 6
8912 CG  Leeuwarden
Telefoon:   0511 539420