Aanbiedingen Eropuit prijs Contact Nieuwsbrief Adverteren
Inloggen bij Eropuit in Eigen Land

U bent aangemeld bij Eropuit in Eigen Land

Niet wat u zoekt? Bekijk de alternatieven

Museum Joure - Joure

Museum

Beschrijving

Museum Joure, daar maak je het!

Museum Joure is gevestigd in tien historische panden op het oudste industrieterrein van Joure, met als beroemd middelpunt: de eerste fabriek van Douwe Egberts. In dit authentieke stukje Joure was altijd veel reuring en bedrijvigheid. En dat is er nog steeds. In Museum Joure beleef je de passie voor het maken en ga je zelf lekker aan de slag!
Staan al je zintuigen aan?

Museum

Bij binnenkomst word je meteen ondergedompeld in de wereld van koffie en thee. Van Douwe Egberts en Pickwick. Deze bekende koffie- en theemerken van Nederland zijn hier ontstaan. Dat merk je aan alles. Zie, ruik en proef hoe Douwe Egberts vanuit het kleine winkeltje De Witte Os is uitgegroeid tot een wereldconcern. Klaar voor het malen van jouw eigen koffie? Ja? Mooi!

Bijzonder is ook het vakwerk van de Jouster klokkenmakers. Rond 1850 was Joure hét centrum van de Friese klokkenindustrie. Logisch dat in Museum Joure de grootste collectie Friese klokken ter wereld te zien is, met meer dan 50 fraaie exemplaren.

Vanuit de klokken nemen we je mee naar andere pareltjes van Fries vakmanschap. Want Friezen en zeker Jousters hebben gouden handjes. Kijk hoe vakkundig de koperslager en goud- en zilversmid te werk gaan. Zelf proberen? Dat kan, met hamer en letterpons. Van kleine werkplaatsen ga je naar de oude metaalwarenfabriek, een prachtig pand. Enig idee hoe dat bedrijf koperen deurkrukken maakte? Nou, door het te gieten. Een kunst op zich.

Een ervaring rijker loop je drukkerij in. Hier leer je alles over de kunst van het ontwerpen en drukken. De fascinerende druk- en zetmachines vormen een indrukwekkend geheel. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag en je eigen boekenlegger drukken.

Museumwinkel/Museumcafé

Volg dan de heerlijke koffiegeur die je zal leiden naar de museumwinkel De Witte Os waar nog steeds versgebrande koffie over de toonbank gaat.
Je sluit in het gezellige museumcafé je bezoek in stijl af met een heerlijk kopje koffie, thee of een glas fris. En dat is nog leerzaam ook, zul je merken! Eenmaal thuis aan je (eigengemaakte) koffie uit het museum, hopen we dat je nog even terugdenkt aan je bezoek aan Museum Joure.

Geniet er van, oant sjen!

Activiteiten

Doe- & demodagen Echte specialisten aan het werk zien? In juli en augustus organiseert Museum Joure de Doe- en demodagen, met demonstraties, korte rondleidingen en natuurlijk de mogelijkheid om zelf lekker aan de slag te gaan. Zo ervaar je hoe al die bijzondere en alledaagse dingen die bij Museum Joure te zien zijn, vroeger gemaakt werden. De Doe- en demodagen zijn in juli en augustus op iedere dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 – 16.30.
Oan it wurk! Iedere dag staat voor kinderen en gezinnen een gereedschapskistje klaar. Zo kun je lekker zelf aan de slag! Een doe-tocht waarbij je niet met lege handen naar huis gaat.
Museum Joure: daar maak je het!

Openingstijden:

Maandag (alleen mei t/m okt): 13 – 17 uur
Dinsdag: 10 – 17 uur
Woensdag: 10 – 17 uur
Donderdag: 10 – 17 uur
Vrijdag: 10 – 17 uur
Zaterdag: 10 – 17 uur
Zon- en feestdagen: 13 – 17 uur
Gesloten op: Nieuwjaarsdag, 4e donderdag in september (Jouster Merke), 1e Kerstdag en Oudejaarsdag.

Eigenschappen

Kindvriendelijk
Geschikt bij slecht weer
Rustig
Rolstoelvriendelijk
Groepen toegestaan
Gratis parkeren
Huisdieren toegestaan

Contactgegevens en locatie

Geelgietersstraat 1-11
8501 CA  Joure
Telefoon:   0513-412283