Aanbiedingen Eropuit prijs Contact Nieuwsbrief Adverteren
Inloggen bij Eropuit in Eigen Land

U bent aangemeld bij Eropuit in Eigen Land

Niet wat u zoekt? Bekijk de alternatieven

Zee- en Havenmuseum - IJmuiden

Museum

Beschrijving

Gevestigd in het historische gebouw ‘De Visserijschool’, Nederland’s eerste school voor visserij, geeft dit verrassend grote museum een beeld van het ontstaan van IJmuiden en de ontwikkelingen die daarop volgden.
Een spannend en interessant verhaal dat begint rond 1865 met het graven van het Noordzeekanaal.

Op de begane grond is een permanente expositie ingericht over het graven van dat kanaal, de bouw van sluizen en pieren en de eerste woningen van IJmuiden. Twee bijzondere museumstukken zijn in bruikleen van het Rijksmuseum: de kruiwagen met schep van de eerste schep zand van het graven in 1865 en de prachtige veer met pen waarmee Koning Willem III in 1876 de oorkonde bij het openen van het kanaal tekende. Ook deze bijzondere oorkonde is te zien.

Wie had toen kunnen vermoeden dat in rap tempo een stad en allerlei bedrijvigheid zich zo snel zou ontwikkelen. In het 3-verdiepingen tellende gebouw zijn middels vaste exposities niet alleen de ontwikkeling van IJmuiden, maar ook van de visserij, walvisvaart, de bergings- en sleepvaart, de industrie aan het kanaal en het loodswezen te zien. Op de bovenverdieping van het museum bevinden zich een zeilmakerij en apparatuur van het voormalige Scheveningen Radio; in de toren een werkende radar en een AIS om schepen te volgen en een schitterend uitzicht over de omgeving.

Op de eerste verdieping kunnen kinderen zich op een nagebouwde scheepsbrug even kapitein wanen. Kinderen kunnen zich ook helemaal uitleven in het museum met drie leuke speurtochten van peuter tot puber.
Ook beschikt het museum over een bibliotheek met een uitgebreide collectie maritieme boeken, foto’s en naslagwerken.
Op het buitenterrein ligt een heuse kotter afgemeerd en is een kuiperij ingericht. In de motorenhal draaien elke laatste zaterdag van de maand de oude scheepsmotoren. Een bijzonder gebeuren.
Regelmatig worden wisselende tijdelijke exposities ingericht.

Openingstijden:

Zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
Groepen kunnen op afspraak buiten openingstijden het museum bezoeken met een rondleider. Het museum is rolstoeltoegankelijk en beschikt over een lift.
Parkeren in de omgeving is geen probleem en gratis,
De museumkaart is geldig.
Voor actuele toegangsprijzen zie website.
Het museum is een leuke plek om een kinder- familie - jubileum of bedrijfsfeestje te vieren. De mogelijkheden zijn legio, van eenvoudig kopje koffie tot uitgebreid buffet (met rondleidingen en catering). Informeer naar de mogelijkheden.

Eigenschappen

Kindvriendelijk
Geschikt bij slecht weer
Rustig
Rolstoelvriendelijk
Groepen toegestaan
Geschikt voor feesten
Goedkoop
Gratis parkeren

Contactgegevens en locatie

Havenkade 55
1973 AK  IJmuiden