De 80- jarige oorlog!
Wie herinnert zich niet de verhalen van de onderwijzer over de boze koning Philips II en de Hertog van Alva, die zijn bril verloor; over de Watergeuzen, het turfschip van Breda, de Slag bij Nieuwpoort en hoe de Lage Landen na 80 jaar strijd zich definitief losmaakten van het grote Spaanse rijk?
De oorlog die het begin markeerde van wat uiteindelijk Nederland zou worden?
Natuurlijk rommelde het al jaren tussen de noordelijke gewesten en hun Spaanse vorst, maar het begon pas goed op 23 mei 1568, toen de broers van Willem van Oranje, de graven Lodewijk en Adolf, een Spaans leger onder de graaf van Arenberg in de val lokten en versloegen.
In het museum Slag bij Heiligerlee aan de Provincialeweg in Heiligerlee komt u alles te weten over deze slag: wat er aan vooraf ging, hoe de slag verliep, en hoe de geschiedenis zich daarna zou voltrekken. Uw gastheren en -dames brengen de gebeurtenissen met een film en een spannend verhaal tot leven. U ziet wapens, harnassen en kogels uit die tijd en maakt in een thematentoonstelling nader kennis met relevante onderwerpen.
De sportieven onder u gaan natuurlijk de Beleefroute volgen, die hen over het voormalige slagveld voert en die aandacht besteedt aan het verloop van de slag, het soldatenleven uit die tijd en het klooster Mons Sinaï, dat op die plek heeft gestaan. De route begint bij het 19e eeuwse monument voor Graaf Adolf van Nassau, die in de slag is gesneuveld.
Eem tweede deel van de Beleefroute voert door het gebied De Garst, ten zuid- westen van het slagveld, en besteedt aandacht aan de natuur, het landschap en de bewoners van toen.
Voor een voorproefje en alle gewenste informatie bent u welkom op de website www.museaheiligerlee.nl. Een bezoek aan het museum Slag bij Heiligerlee laat zich heel goed combineren met een bezoek aan het tegenovergelegen Klokkengieterijmuseum.
Beide musea zijn een prima bestemming voor een familie- of groepsuitstapje.