In 1863 verhuisde de klokkengieterij van de familie Van Bergen vanuit Midwolda naar het karakteristieke pand aan de Provincialeweg in Heiligerlee. Na een bewogen geschiedenis sloot het bedrijf, om sinds 1987 als Klokkengieterijmuseum voort te bestaan.
In het museum maakt u kennis met het bijzondere ambacht van de klokken- en geelgieter, dat op nog maar twee plaatsen in ons land wordt uitgeoefend. U ziet wat er bij komt kijken om een klok te gieten en te stemmen; u ziet een keur aan kleine klokjes, grote klokken en hele grote klokken, en u mag zelf luiden en u muzikaal uitleven op een echt carillon met twaalf klokken.
U ziet hoe de mens het zichzelf steeds gemakkelijker heeft gemaakt met uurwerken die met klokslagen aangeven hoe laat het is, tot ingewikkelde constructies die ieder kwartier een ander wijsje spelen. U ziet de machtige Addicks speeltrommel waarmee een compleet carillon wordt bespeeld. En u kunt als u wilt zelf meehelpen bij een demonstratie van het gieten van een tinnen klokje.
Als u even uitblaast in de tuin van het museum kunt u luisteren naar het grote carillon met 49 klokken: het monument voor de mobilisatieslachtoffers uit de eerste Wereldoorlog.
Let vooral op hoogtepunten uit de collectie: een eind 15e eeuwse klok, gegoten door de beroemdste gieter aller tijden, Geert van Wou; de twee grootste klokken van het carillon van de Dom van Utrecht; de zelfgebouwde machine waarop klokken werden gestemd; de twee historische handbrandspuiten die herinneren aan een andere tak van het bedrijf: de produktie van pompen en brandweerauto’s.
Voor een voorproefje en voor alle gewenste informatie bent u welkom op de website van de Heiligerlese musea: www.museaheiligerlee.nl. Een bezoek aan het Klokkengieterijmuseum laat zich heel goed combineren met een bezoek aan het tegenovergelegen museum Slag bij Heiligerlee.
Beide musea zijn een prima bestemming voor een familie- of groepsuitstapje.