Iedereen weet wat het zijn en hoe ze er uitzien. Toch worden ze veel minder gedragen dan vroeger en is de klompendrager een uitstervend ras.
En dat terwijl het nog niet zolang geleden is dat bijna iedereen een paar klompen had en daar dagelijks op liep.
In 1950 waren er nog ± 1.700 klompenmakers in Nederland. Momenteel zijn er nog 13 klompenmakers in Nederland die machinaal de klompen maken.
Elke klompenmakers heeft zijn eigen model, het is de handtekening van de klompenmaker, in een vaak bonte variatie van kleuren en versieringen.
De grote verscheidenheid aan klompen van vroeger en van nu is een waardevol deel van het cultuurhistorisch erfgoed van een volk.
Kom je verwonderen. Er zal een wereld voor je opengaan.
De virtuele museumtour van het Internationaal Klompenmuseum staat op de website - www.klompenmuseum.nl/tour.
In de expositieruimte kunt u de tentoonstelling HOUT couture bekijken, in de werkplaats zijn allerlei gereedschappen en machines te zien en in de videoruimte kunt u een film bekijken van klompenmaker Egbert Wietzes. “Een wandeling door een “onlinemuseum” kan de beleving van een bezoek aan een stenen museum niet vervangen, zo lezen we in het NRC. We hopen dan ook dat u, als het weer kan, ons museum komt bezoeken. We zien u graag gezond en wel in betere tijden.” Aldus Bertus van den Hof van het Internationaal Klompenmuseum.
Geschiedenis
Klompenmuseum Gebr. Wietzes is genoemd naar de twee laatste klompenmakers in Eelde:
Eiso Wietzes (1916 - 1977) en Egbert Wietzes (1925 - 1988).
Niet alleen vervaardigden zij op zeer vakkundige wijze draagklompen; zij verzamelden ook klompen uit vele landen.
Na het overlijden van Egbert krijgt de Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes het beheer over zijn collectie klompen en klompenmakergereedschappen.
De collectie wordt uitgebreid met de collectie van de heer H.P. Bongers uit Enschede, leraar aan een Technische school in Enschede. Zijn verzameling bestond uit klompen en uniek klompenmakergereedschap uit: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje.
Als eerste museum in Drenthe wordt het Klompenmuseum in 2002 geregistreerd museum.
In 2002 komt de totale collectie in eigendom van het Klompenmuseum
In 1990 wordt het Internationaal Klompenmuseum in Eelde geopend.
De Internationale collectie omvat:
3000 paar verschillende klompen en ander schoeisel met een houten zool uit 45 landen.
De grootste en meest uitgebreide collectie ter Wereld
Honderden stuks gereedschap uit zeven Europese landen
Enkelvoudige machines (rond 1920) uit Nederland, Duitsland en Frankrijk
informatiemateriaal, zoals boeken, kranten artikelen, foto´s, enz. enz.
Tentoonstelling 2024 Nooit te bont
Een levendige explosie van kleur en creativiteit wordt tentoongesteld in het hart van Eelde, waar het vermaarde Internationaal Klompenmuseum een ode brengt aan de diversiteit van klompen en houten schoeisel. “Nooit te Bont!” is een viering van vakmanschap en artistieke verbeelding, waar de nuchtere klomp een canvas wordt voor grenzeloze expressie.
Beroemde kunstenaars en ontwerpers, waaronder de gerenommeerde schoenontwerper Jan Jansen, hebben meesterwerken van houten schoeisel ontworpen en gemaakt. Het resultaat is verbluffend: een regenboog van kleuren en gedurfde ontwerpen. Van het traditionele Staphorster stipwerk tot klompen beschilderd met motorlogo's, elk paar klompen vertelt zijn eigen unieke verhaal.
Schenkingen – nieuwe aanwinsten
De grote collectie klompen die het Klompenmuseum bezit wordt nog regelmatig uitgebreid met schenkingen met prachtige verhalen en aankopen.
Dagarrangementen
Er zijn verschillende leuke dagarrangementen kijk hiervoor op:
https://klompenmuseum.nl/bezoeken#arrangementen