Midden in Deurne, aan de rand van het centrum van dit mooie dorp in de Peel, ligt het park en het bezoekerscentrum van Natuur- en Milieucentrum de Ossenbeemd. Een natuurlijke oase, waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de diverse thematuinen. Voor de kleinere kinderen is er een Kabouterpad, de kinderboerderij ‘De Knuffel-Wei’ en een kleine speeltuin. De groteren kunnen zelf water oppompen of het duurzaamheidcircuit volgen. Ook voor volwassen biedt de Ossenbeemd een schat aan informatie en inspiratie op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid.
Park en bezoekerscentrum zijn tijdens openingstijden vrij toegankelijk. U mag uw eigen picknick meebrengen.
Het park van de Ossenbeemd beslaat een terrein van 1,5 ha, grenzend aan het kasteelpark van Deurne en het dal van de Vlier. Het terrein is ingedeeld in verschillende percelen met elk hun eigen inrichting en beheer. Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke variatie van inheemse planten en plantengemeenschappengemeenschappen. Bij het ontwerp is daarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de aanwezige landschapselementen als bomen, struwelen en waterlopen. Dit geeft een verrassende afwisseling en rijkdom in begroeiing.
Bezoekerscentrum Peelrandbreuk
Wil je vanuit de Ossenbeemd de regio ontdekken dan kun je letterlijk niet om de Peelrandbreuk heen.
Midden door Deurne op slechts een paar honderd meter van de Ossenbeemd loopt deze Peelrandbreuk, een geologische breuk van Roermond naar Heesch, die zijn naam dankt aan de Peel. In het nabij gelegen Heiakkerpark is de breuk door de Italiaanse kunstenaar Roberto Ruggiu zichtbaar gemaakt door rood en wit bloeiende appelbomen over een lengte van 850 meter aan te planten. Vooral in het voorjaar een schitterend gezicht.
Expositie Peelrandbreuk
In het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd vind je volop informatie over de Peelrandbreuk. Een film en een expositiewand geven nadere uitleg over de breuk. Daarnaast kun je er enkele lakprofielen bewonderen: afdrukken van de ondergrond van de Peelrandbreuk. Ook vind je hier enkele voorbeelden van het kenmerkende ijzeroer en kun je kannenbuizen bewonderen: deze vormden feitelijk de eerste waterleiding van Deurne. Pottenbakkers in de Zeilberg maakten op deze manier al in de 17e eeuw gebruik van de specifieke kenmerken van de breuk.
Bijenhal
De bijenhal huisvest zo’n twintig bijenvolken. De actieve dieren kun je vanachter glas goed observeren. Ook kun je er in de zomer levende bijen, een koningin en hun raten van dichtbij bekijken, met behulp van een kijkraam. In de hal is een permanente tentoonstelling over bijen te vinden. Hier lees je alles over het wel en wee van bijen.
Iedere eerste zondag van de maand zijn de imkers van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius aanwezig om uitleg en demonstraties te geven en is er de mogelijkheid om producten te kopen.
Groepsbezoek en rondleidingen
De Ossenbeemd is uitermate geschikt voor een groepsbezoek, als team- of familie-uitje. Ook buiten de reguliere openingstijden is dit mogelijk. U wordt ontvangen met een kop koffie of thee in het bezoekerscentrum, waarna u in gezelschap van een van onze rondleiders een wandeling over het park maakt. Totale duur: 1,5 á 2 uur. De paden op het terrein zijn in het algemeen goed te belopen. Buiten de reguliere openingstijden kun je het bezoekerscentrum ook als ontvangstruimte huren. Nadere informatie/aanmelden kan via het contactformulier.
Activiteiten voor kinderen
Kinderboerderij De Knuffel-Wei van de Ossenbeemd kun je zo inlopen. Je vindt hier het kleinste schapenras van Europa, kune-kune varkens, cavia's, konijnen, e.d.
Sinds 2022 heeft de Ossenbeemd een Gamer: zonnepanelen die oplichten als je er op springt en waarop je spelletje kan spelen zoals drie-op-een-rij en diverse andere.
Ook is er een klein en een groot blotevoetenpad. Voel de sensatie van materialen uit de natuur onder je blote voeten.
Kabouterpad
Kinderen kunnen op het terrein van de Ossenbeemd een rondgang maken via het Kabouterpad. De punten van de mutsjes wijzen de weg. Het pad voert via spannende doorgangetjes langs alle bezienswaardigheden. In het zomerseizoen zijn de kabouters voorzien van leeftijdsafhankelijke en seizoensgebonden opdrachtjes, maar ook zonder dit is het tochtje voor de kleintjes altijd weer een spannende belevenis. Het Kabouterpad eindigt bij De Grote Eik, waar een luisterpaal staat, voorzien van diverse spelletjes, waarvoor de kinderen zelf de energie kunnen opwekken.
Speeltuintje
Voor de kleinere bezoekers is een kleine speeltuin aangelegd met natuurlijke materialen. Met een ‘ouderwetse’ pomp kunnen ze zelf water oppompen. Daarnaast zijn er luisterpalen waarvoor kinderen zelf de energie kunnen opwekken.
Kinderfeestje
Wat is mooier dan een kinderfeestje te organiseren midden in een natuurlijke omg