Aanbiedingen Eropuit prijs Contact Nieuwsbrief Adverteren
Inloggen bij Eropuit in Eigen Land

U bent aangemeld bij Eropuit in Eigen Land

Niet wat u zoekt? Bekijk de alternatieven

Museumpark Archeon - Alphen aan den Rijn

Museum

Beschrijving

Stap de levende geschiedenis van Nederland binnen in Archeon! Zwerf door de prehistorie, ontdek de hightech Romeinen en duik diep in de middeleeuwen. De hutten, huisjes en gebouwen in het Museumpark hebben ooit allemaal in ons land gestaan. Onze Archeotolken wonen in deze huizen en laten zo het leven van lang geleden zien. In originele kledij vertellen zij de mooie verhalen uit de geschiedenis.

Prehistorie

Je reis door de tijd start 10.000 jaar geleden in het Mesolithicum, de tijd van jagers en verzamelaars. Bezoek de eerste boeren, bekijk het hunebed en ontdek hoe ze leefde in de bronstijd en de ijzertijd. Vaar in een boomstamkano, laat je schminken als een echte jager, versleep een hunebedsteen, twijn een armbandje en leer hoe je vuur maakt met een vuursteen.

Romeinse tijd

Bezoek het Romeinse grensdorp Trajectum ad Rhenum en ontmoet de Romeinen. Breng een bezoek aan de pottenbakker of aan de geurige kruidentuin. Wandel over de Romeinse weg, Via Albaniana, naar de Arena en laat je verwonderen door de spannende gladiatorenshow. Exerceer in het Romeinse legioen, geef een Romeinse armmassage in het badhuis, maak een mooie fibula (Romeinse speld) en ontdek de Romeinse kruiden.

Middeleeuwen

In het middeleeuwse stadje Gravendam leef je in de 14e eeuw. Loop binnen bij de schoenmaker, de wever en de schrijnwerker en bekijk hoe zij hun ambachten vertolken. Neem ook een kijkje bij de middeleeuwse wapenkamer en volg een les in zwaardvechten en boogschieten! Maak een kaarsje bij de imker, leer boogschieten en schiet de pijl in de roos, laat je zwaardvechtkunsten zien en maak een armbandje van vilt.

Archeologiehuis

Archeologiehuis Zuid-Holland met het Romeins Museum is gevestigd in een reconstructie van een Gallo-Romeinse boerderij en toont verschillende collecties. In de filmzaal wordt een korte introductiefilm getoond over de geschiedenis van Nederland. Vervolg daarna je weg door het museum langs vondsten uit allerlei periodes.

Zwammerdamschepen

In de restauratiewerf volg je de restauratie van de zes Romeinse Zwammerdamschepen op de voet. Gidsen leiden je rond langs de `Zwammerdam 2’ en de boeiende tentoonstelling. In de restauratiewerf is ook een mooie tentoonstelling over de Zwammerdamschepen, de Romeinse limes en de restauratie te zien.

Eigenschappen

Kindvriendelijk
Groepen toegestaan
Geschikt voor feesten
Huisdieren toegestaan

Contactgegevens en locatie

Archeonlaan 1
2408 ZB  Alphen aan den Rijn
Telefoon:   0172-447744